(Bron: wetenschap infonu.nl)

Hans Berger ontdekte in 1924 dat hersenen bepaalde golven produceren. Hij verdeelde de golven in 2 soorten: de wat langzamere alfa-golven en de snelle bèta-golven. Een paar jaar later werd ontdekt dat er nog andere golven bestaan. Dit waren de thèta-golven en de delta-golven. Hersencellen kunnen met elkaar communiceren, net als al onze zenuwcellen, via elektrische stroompjes. Het spectrum van de hersengolven worden tegenwoordig onderverdeeld in Alfa, Beta, Theta, Delta, SMR en Gamma.

Alfa-golven (8-12 Hz.)

Alfa-golven hangen samen met een toestand van ontspanning. De golven komen voor bij mensen vanaf het tweede jaar, vooral in de occipitale cortex (in dit hersendeel worden visuele prikkels verwerkt).In de alfa toestand is men op ontspannen wijze alert.

Alfa-golven moeten samengaan met een klein percentage beta-golven van tien tot dertig procent, want anders is men te weinig actief. Bij alfa is men wakker, kan men denken, waarnemen, studeren, muziek maken etc. Uit onderzoeken blijkt dat als men alfa-golven produceert men van binnen rustiger is en de aandacht beter op iets gericht kan worden. In alfa neemt men nieuwe informatie beter op, wordt deze beter opgeslagen en kan men de informatie beter terugroepen. Het is in deze Alfa staat dat men het meest efficient kan leren. Alfa kan niet samen met angst of agressie. Men reageert in alfa dan ook minder boos op negatieve opmerkingen en wordt ook minder snel bang. Hoe meer ontspannen iemand in allerlei situaties is, des te minder snel is degene uit zijn evenwicht. Het aanwezig zijn van veel alfa-golven is daarom goed voor examens, sollicitatiegesprekken, spreekbeurten enz.

Hoe kom je in de Alfa Staat?

1)       Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Als bovenstaande nog niet overtuigend genoeg is om het waarom te snappen nog dit. Dertig minuten ongestoord werken is drie keer zo effectief als drie keer tien minuten werken. Dertig minuten ongestoord werken is tien keer meer effectief ten opzichte van steeds drie minuten aan een taak werken afgewisseld met andere taken, het zogenaamde multitasken. Dat laatste is modern maar gaat ten kosten van de efficiëntie.

2)      Maak gebruik van muziek. Alfa muziek voldoet aan drie voorwaarden: harmonieus, niet vocaal en een ritme van 60 beats per minuur. B.v. Barok Muziek. Deze muziek laat je zachtjes op de achtergrond spelen. Je hoeft er niet eens naar te luisteren.

De link bovenaan de pagina linkt je door naar de Youtube pagina van het digitaal economielokaal. Daar vind je goede alfastaatmuziek

Succes bij het leren!